|
A csempegyártás kézműves technológiájának ismertetése
- Alapanyag: Creaton 40% samott tartalmú, plasztikus agyag;
- A csempék hagyományos kézi formázással készülnek. A kézzel hengerelt agyaglap a gipsznegatívba préselve nyeri el a végsõ formáját. Fontos szempont a csempe falazatának egyenletes vastagsága. A préselés minõségének és erejének egyenletessége, és egyenetlensége minimálisan befolyásolhatja a zsugorodás egyenletességét, a lehetséges vetemedést. A tradicionális technika nagy szabadságot jelenthet a csempék formázásában, de korlátai között szerepel az idõigényessége.
- Száradási folyamat legideálisabb pontján a gipszformából kivett csempéket utóigazítások befejeztével megfelelõ körülmények között, nagy odafigyeléssel kell szárítani tovább. Ennek gyorsasága és az egyenletessége befolyásolhatja a csempe vetemedési hajlamát.
Ezért legideálisabb a megfelelõ idõt és körülményt biztosítani a száradás folyamatának. Ezt követi a kétszeri égetés.
- A száradás után elõször 900ş-on kerül kiégetésre.
- A második égetés elõtt hagyományos öntési technológiával kerül a csempére a máz. Ezután kerül sor az 1000-1020° körüli égetésre.
A mázas égetéskor a csempe felületén megolvadó máz hígfolyóssá válik. A hűlés közben egyre sűrűbbé válik, majd 600-500 °C között megdermed. A porózus-cserép és a dermedt-folyadék máz hõtágulásának különbözõségébõl adódóan alakulhat ki a hajszálrepedezettsége a csempéknek. Ez a repedezési folyamat addig folytatódik, míg a két különbözõ tulajdonságú anyag közötti feszültség megszűnik. A máz színárnyalata a rétegvastagság és az égetési hõmérséklet különbözõségétõl függõen változik még a pontos gyártástechnológia betartása mellett is! Ezért ezt az építés elõtt, a csempéket színárnyalatuk alapján össze kell válogatni!
- A kész csempék dobozokban csomagolva kerülnek szállításra.
Harmath Mihály
keramikus, formatervező |
2045 Törökbálint Október 6. u. 1.
harmart@freemail.hu |
Mobil:
06-20/913-2443 |
|
|
|